tarafsizsaat.com

Türkiye Ekonomisinde Para Politikası ve Enflasyon Görünümü

Blog Image
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, İstanbul'da düzenlenen konferansta para politikası ve enflasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Küresel belirsizlikler ve iç talep dengeleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Ekonomisinde Para Politikası ve Enflasyon Görünümü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul'da düzenlenen EUROMETAL Çelik Günü ve Yassı Çelik Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Karahan, sunumunda Türkiye’nin makroekonomik görünümünü ve para politikasını ele aldı. Küresel ticaret ve ekonomi politikalarındaki belirsizliklerin arttığını vurguladı. Ayrıca, kapsamlı vergi paketinin büyüme ve enflasyon beklentilerini etkilediğini belirtti.

Karahan, küresel finansal piyasalardaki oynaklığın yükseldiğini ifade etti. Resesyon beklentilerinin uzun vadeli tahvil faizlerini aşağı yönlü etkilediğini aktardı. Emtia fiyatlarının son dönemde belirgin düzeyde gerileme gösterdiğine dikkat çekti. Yurt içindeki iktisadi faaliyetin talep kompozisyonunun 2024 yılında daha dengeli seyrettiğini vurguladı.

İktisadi Faaliyet ve Dış Ticaret

Karahan, üretim göstergelerinin iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret ettiğini belirtti. Yurt içi talebin ılımlı seyretmekle birlikte bir miktar direnç gösterdiğini ifade etti. Cari işlemler açığının tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğunu dile getirdi. Zayıf dış talebe rağmen ihracatta pazar payının arttığını söyledi.

Altın ve enerji hariç dış ticaret dengesinin istikrarlı seyrettiğine vurgu yaptı. Karahan, mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüşün de belirginleştiğini aktardı. Enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini belirtti. Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüşün belirginleştiğini değerlendirdi.

Enflasyon ve Maliyet Artışları

Karahan, geçmişe endeksleme eğilimi güçlü kalemlerin hizmet enflasyonunu yukarı çektiğini söyledi. Maliyet artışlarının yavaşladığına dikkat çekti. Enflasyon beklentilerinin gerileme eğiliminde olduğunu vurguladı. Son dönemde finansal piyasalarda gözlemlenen oynaklık hakkında bilgi verdi.

Finansal piyasa gelişmelerine yönelik alınan önlemler hakkında konuşan Karahan, TCMB'nin Para Politikası Kurulu Ara Toplantı kararında gecelik borç verme faiz oranını yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükselttiklerini anımsattı. Politika faizinin yüzde 42,5’te sabit tutulduğunu ifade etti. TCMB'nin TL ve döviz likidite yönetimine de değindi.

Likidite Yönetimi ve İhaleler

Karahan, bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiklerini belirtti. Bununla birlikte depo ihalelerinin vadelerini uzattıklarını ifade etti. Ayrıca, vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç etmeye ve TCMB nezdinde TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başladıklarını söyledi.

Bu açıklamalar, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve gelecekteki beklentileri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Karahan’ın değerlendirmeleri, piyasalardaki belirsizliklerin ve enflasyonun kontrol altına alınması için atılan adımların önemini vurgulamaktadır.