tarafsizsaat.com

Yeni Destek Paketi ile İhracatçılara 41 Milyar Lira Kefalet Desteği

Blog Image
Hazine ve Maliye Bakanlığı, ihracatçılara yönelik 41 milyar lira kefalet limitli yeni destek paketini devreye alıyor. Bu paketle birlikte yaklaşık 50 milyar liralık kredi hacmine ulaşılması hedefleniyor.

Yeni Destek Paketi ile İhracatçılara 41 Milyar Lira Kefalet Desteği

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ihracatçılara yönelik 41 milyar lira kefalet limitli yeni destek paketini devreye alıyor. Bu paketle birlikte yaklaşık 50 milyar liralık kredi hacmine ulaşılması hedefleniyor.

Yeni Destek Paketinin Detayları

Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında yeni destek paketleri yürürlüğe konacak. Bu yeni çalışmayla, ihracatçılar ve döviz hassasiyeti bulunan firmalar, oluşturulacak yaklaşık 50 milyar liralık kredi hacmiyle desteklenecek. Paketin toplam kefalet limiti 41 milyar lirayı bulacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı ve ihracatçıyı destekleyici adımlar attıklarını belirtti.

Şimşek, 'Üreten, istihdam yaratan ve ihracat yapan iş dünyamızın her zaman yanındayız, yeni kefalet paketimizi 15 gün içinde devreye alıyoruz.' dedi. Bu açıklamalar, ihracatçıların uygun şartlarda finansmana erişim imkanlarını artırmak amacıyla Hazine destekli kefalet sisteminin etkin kullanımını vurguluyor.

Kefalet Desteği ve KOBİ'ler

Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan ilk pakete göre, İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) aracılığıyla firmalara 30 milyar lira kefalet limitli destek sağlanacak. KOBİ'ler için yararlanıcı başına kefalet üst limiti 45 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için ise 90 milyon lira olacak. İGE aracılığıyla ihracatçı KOBİ'lerin dijital dönüşüm için yapacakları yatırımlara yönelik finansman desteği de verilecek.

Bu amaçla, 1 milyar lira kefalet limitli yeni bir destek paketi oluşturuldu. Paketin yararlanıcı başına kefalet üst limitinin 16 milyon lira olarak uygulanması planlanıyor. Bu destekler, KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.

Katılım Finans Esaslarına Uygun Destek

Destek çalışmasının bir diğer ayağını da Katılım Finans Kefalet AŞ (KFK) aracılığıyla katılım finans esaslarına uygun kefalet kullanmayı talep eden firmalar için hazırlanan paket oluşturacak. Bu kapsamda, ihracatçı ve döviz kazandırıcı faaliyeti bulunan firmalara 5 milyar lira kefalet limitine haiz yeni bir destek paketi hazırlandı.

KOBİ'ler için yararlanıcı başına kefalet üst limiti 20 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için ise 40 milyon lira olacak. Ayrıca, KFK aracılığıyla yatırım teşvik belgesi olan işletmelere yatırım harcamalarında kullanması için finansman sağlanması amacıyla 5 milyar lira kefalet limitli destek paketi çalışması da yapılmaktadır.

Döviz Satış Zorunluluğunun İndirilmesi

İhracatçıları desteklemeye yönelik adımlar kapsamında, bu firmaların kambiyo politikası kaynaklı yükümlülüklerini hafifletmek amacıyla ihracat sonrasında yurda getirilen bedeller için mevcutta uygulanan döviz satış zorunluluğu yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürüldü. Bu değişiklik, ihracatçıların finansal yükümlülüklerini azaltmayı hedefliyor.

Bakanlık, taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yerine getirilebileceğini açıkladı. Ayrıca, yurt içinden temin edilen döviz/kıymetli maden kredilerine, kredi kullananların grup şirketi ya da paylarına doğrudan sahip ortaklarının döviz/kıymetli maden cinsinden garanti ve kefalet verebilmesine imkan sağlanacak.

Ekonomi Programı ve İhracatçı Destekleri

Ekonomi programının belirlenmesinin ardından, ihracatçının desteklenmesi için günlük reeskont kredi limiti 300 milyon liradan 4 milyar liraya çıkarıldı. Reeskont kredilerinde ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı ve ihracat bedeli satış yükümlülüğü azaltıldı. Türk Eximbank'ın sermayesi 13,8 milyar liradan 55,3 milyar liraya yükseltildi.

Banka, geçen yıl ihracatçılara 49 milyar dolar destek sağladı. Hizmet ihracatı gelirlerine vergi istisnası yüzde 50'den yüzde 80'e çıkarıldı. Katma değerli üretimi desteklemek için güncellenmiş Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) ile HIT-30 gibi programlar devreye alındı. Bu programlar, ihracatçıların finansal sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlıyor.