tarafsizsaat.com

İstanbul'un Tarihi Hat Projesi: 3,7 Milyon Yolcu Taşıdı

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sirkeci-Kazlıçeşme hattının 3,7 milyon yolcu taşıdığını açıkladı. Proje, İstanbul'un tarihi mirasını koruyarak turizme katkı sağlıyor.

İstanbul'un Tarihi Hat Projesi: 3,7 Milyon Yolcu Taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sirkeci-Kazlıçeşme hattının 3,7 milyon yolcu taşıdığını açıkladı. Proje, İstanbul'un tarihi mirasını koruyarak turizme katkı sağlıyor. Hattın açılışı, 26 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşti ve bugüne kadar 3 milyon 781 bin 26 yolcuya hizmet verildi.

Hattın Tarihi ve Kültürel Önemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’un tarihi merkezlerinden geçen Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistemi’nin açılışını duyurdu. Hattın, Marmaray ile entegre olması, ulaşımda önemli bir kolaylık sağladı. Uraloğlu, hattın İstanbul’un tarihi mirasını yansıtan bir güzergahta yer almasının turizme katkı sağladığını belirtti.

8,3 kilometrelik hattın inşasında tarihi surlar ve diğer kültürel miras alanlarının korunması sağlandı. Uraloğlu, “Sirkeci, Cankurtaran, Kumkapı, Yenikapı, Cerrahpaşa, Kocamustafapaşa, Yedikule ve Kazlıçeşme olmak üzere 8 istasyonu kapsayan hattımız, İstanbul’un tarihi ve kültürel mirasını yansıtan bir güzergâhta yer almasıyla turizme de önemli katkı sunuyor.” dedi.

Sefer Sayıları ve Seyahat Süreleri

Sirkeci-Kazlıçeşme arasında günde toplam 83 sefer düzenleniyor. Seferler, sabah 06.00’dan gece 23.00’e kadar 25 dakikalık aralıklarla gerçekleştiriliyor. Seyahat süresi, Sirkeci-Kazlıçeşme arasında 17 dakika, Kazlıçeşme-Sirkeci arasında ise 19 dakika olarak belirlenmiştir.

Uraloğlu, E-32000 setleriyle işletilen hattın sefer başına bin 637 yolcu kapasitesine sahip olduğunu ifade etti. Bu durum, İstanbul’un ulaşım ağını daha da güçlendiriyor ve yolculara konforlu bir seyahat imkanı sunuyor.

Proje Alanının Kullanımı

Proje alanının toplam 215 bin metrekare olduğu belirtildi. Çalışma alanının 92 bin 450 metrekaresi demiryolu ulaşımı için kullanılıyor. Geri kalan 122 bin 550 metrekare ise yaya yürüme alanı, bisiklet, scooter parkuru, dinlenme ve rekreasyon alanları olarak düzenlenmiştir.

Uraloğlu, “Projemiz kapsamında raylı sistem, yaya ve mikro mobilite araçları, sosyal aktivite alanları oluştururken, yaya ve karayolu alt geçitlerini de rehabilite ettik. Yani projemiz ile insanımızın yaşam konforunu artıracak diğer düzenlemeleri de gerçekleştirdik.” diye konuştu.